• Lorem ipsum

Waarom zijn er langere levertermijnen?

24 Jun 2021
door O&O Trendy Wonen

De aanpak van het corona virus zorgt al lange tijd voor wereldwijde problemen. We vertellen niets nieuws wanneer we zeggen dat ontelbaar veel sectoren hierdoor getroffen zijn. De meubelsector is daar één van.

Wat is de impact op de meubelsector?

Belangrijk om te weten is dat wij, O&O Trendy Wonen, afhankelijk zijn van onze leveranciers. Onze leveranciers zijn op hun beurt ook weer afhankelijk van toeleveranciers. Het werkt een beetje als volgt: de toeleverancier bezorgt grondstoffen aan de fabrikant. De fabrikant ontwerpt en produceert de meubelen en bezorgt deze aan de meubelwinkels.

Maar waar loopt het nu fout?

Corona heeft heel wat dingen ‘on hold’ gezet. Dat heeft ervoor gezorgd dat er nu tekorten aan grondstoffen zijn. De fabrikant krijgt veel minder geleverd en ook veel minder frequent. Dit zorgt ervoor dat de fabrikant minder meubelen kan produceren en minder kan distribueren. Daar komt dan nog eens bovenop dat er minder bezetting is in die fabrieken - om een zo veilig mogelijke werkomgeving te kunnen creëren - en dit allemaal werkt vertraging in de hand.

Het is momenteel zelfs zo problematisch dat de toeleveranciers zich genoodzaakt zien om "overmacht" aan te tekenen en daardoor afzien van getekende contracten met fabrikanten.

En welke invloed heeft dit op de prijzen?

Dit is het klassieke vraag/aanbod principe. De vraag naar meubelen is enorm groot. Iedereen zit thuis en is genoodzaakt hun vakantieplannen voorlopig op te bergen. Daardoor komt extra budget vrij om eindelijk eens de woonkamer aan te pakken of een leuke home office in te richten.

Hoe gaat O&O Trendy Wonen hiermee om?

Wij hebben een goede verstandhouding met onze leveranciers en doen er alles aan om ‘ons deeltje’ van de productie te bekomen opdat wij onze klanten niet zouden moeten teleurstellen. Het is echter moeilijk in te schatten of alle beoogde levertermijnen nageleefd kunnen worden. Fabrieken zien zich vaker genoodzaakt een onverwachte productiestop van 4 weken in te voeren door tekort aan grondstoffen. Met een tijdelijke sluiting als gevolg.

Van zodra wij nieuwe levertermijnen doorkrijgen van de fabrikant worden deze onmiddellijk gecommuniceerd met onze klanten. Helaas wijzigen deze tegenwoordig zo vaak dat proactief communiceren niet de beste oplossing is.

Is het allemaal slecht nieuws?

Neen. Om onze klanten alsnog de kans te geven om eventuele uitgestelde aankopen te voltooien - en om de prijsstijgingen wat te verzachten - bieden wij nog heel wat tijdelijke kortingen aan op stock of toonzaalmodellen.

Wij proberen er alles aan te doen om de hinder zo laag mogelijk te houden voor u. Mogen wij u vragen voor een beetje begrip.

 

Het O&O team

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »